Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Παναγία Ελεούσα της Κλεισούρας ή Αγία Ελεούσα της Κλεισούρας

φωτο:agriniopress


Γράφει: η Δήμητρα Παρασχαράκη

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στην Αιτωλοακαρνανίας. Ένα πανέμορφο μοναστήρι στα μισά της διαδρομής ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, ( Αγρίνιο-Μεσολόγγι 40χλμ) στην Κλεισούρα Αιωλοακαρνανίας ή αλλιώς στα λεγόμενα Αιτωλικά Τέμπη.
Η ιστορία του άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου, καθώς εκεί ( στη σπηλιά του Κουμπούρα, πάνω από το εκκλησάκι της Ελεούσας ) κατέφυγε ο Γιάννης Γούναρης, κυνηγός του Ομέρ Βρυώνη από τα Γιάννενα, όταν τον Δεκέμβρη του 1822 (24 με 25), πληροφόρησε τους κατοίκους του Μεσολογγίου για την επικείμενη επίθεση εναντίων τους, παρά το γεγονός ότι ο Ομέρ Βρυώνης κρατούσε αιχμάλωτη την οικογένειά του, την οποία και σφαγίασε μετά την μαρτυρία του Γούναρη στους Μεσολογγίτες.
Από εκεί λένε πως πέρασε και στάθηκε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Γνωστή επίσης από την Ελληνική Μυθολογία, η ιστορία της πάλης ανάμεσα στο θεό Αχελώο, έναν ποτάμιο θεό, που έπαιρνε την μορφή φιδιού, είχε κεφάλι βοδιού και γενειάδα που έτρεχαν πολλά νερά με τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, για τα μάτια της μετέπειτα συζύγου του Ηρακλή, Δηιάνειρας. Η ιστορία κατά πολλούς τοποθετείται στην περιοχή της Κλεισούρας.
Μια μάχη στη οποία ο Αχελώος ηττήθηκε και ο Ηρακλής του απέκοψε το ένα του κέρατο ( έκλεισε ουσιαστικά την μία κοίτη του ποταμού). Λέγεται δε, ότι ο Ηρακλής επέστρεψε το κομμένο κέρατο στον θεό Αχελώο και αυτός σε αντάλλαγμα του χάρισε το Κέρας της Αμάλθειας (το γόνιμο πλέον έδαφος που δημιουργήθηκε εκεί πού ήταν κάποτε η μία κοίτη του ποταμού) και όταν ο ήρωας με την σειρά του, το δώρησε στον βασιλιά Οινέα, αυτός του έδωσε την κόρη του Δηιάνειρα για γυναίκα.

Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές: της Ζωοδόχου Πηγής ( Παρασκευή της Διακαινησίμου ) και την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ( ως μνημόσυνο στον Γιάννη Γούναρη).
Παραμονή και ανήμερα, λοιπόν της Ζωοδόχου Πηγής πλήθος πιστών συρρέουν για να προσκυνήσουν, προσεγγίζοντας την Μονή πεζοί και να εκπληρώσουν το τάμα τους, τις περισσότερες φορές συνοδευόμενο από μια λαμπάδα ίσα με το μπόϊ τους.Τόσο από το Αγρίνιο και τις γύρω από αυτό περιοχές όσο και από το Μεσολόγγι και τα γύρω χωριά του, διανύοντας εώς και 20χλμ. Σύμφωνα δε, με την παράδοση την παραμονή ως επί το πλείστον προσκυνούν όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πλην των Ρομά. Ανήμερα είναι η μέρα που οι Ρομά εκπληρώνουν το δικό τους τάμα, όπως μου εξήγησε τοπικός εστιάτορας του Μεσολογγίου.
Άκρως εντυπωσιακό να βλέπεις και από τις δύο πλευρές του δρόμου μέρα και νύχτα για 48 ώρες, να περπατούν άνθρωποι κάθε ηλικίας , ακόμη και μητέρες με τα καροτσάκια τους, για να εκπληρώσουν ο καθένας, το τάμα του.
Αλλά και άκρως επικίνδυνο τόσο για τους πεζούς όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς, που κινδυνεύουν άθελά τους να παρασύρουν κάποιον απρόσεκτο πεζό.

φώτο: Δ.Π.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin